Zagađenost reka u Srbiji

Društvo

Voda predstavlja osnovu funkcionisanja svakog živog bića. Život je nemoguć i nezamisliv bez bilo kog oblika vode, samim tim očuvanje vode treba da nam bude prioritet i obaveza prema sebi tako i prema drugima.

Naše podneblje je izdrazito bogato rekama, počev od malih planinskih potočića pa sve do velikih ravničarskih reka koje odišu svežinom.Sama Srbija u svom posedu može da se pohvali sa negde oko 110 reka. Zagađenost reka predstavlja veliki globalni problem, nažalost taj problem nije obišao ni našu zemlju. 

Glavni problem prestavlja naša nepažnja i nemar za budućnost i očuvanje životne sredine.Problem je upravao čovek, ljudski um koji nesvesno ili ipak svesno uništava svoj način preživljavanja.Svako od nas je bar jednom bacio smeće van kontenjera, a da li se svako od nas pitao gde završava to smeće.Jedan od ključnih problema je to što u Srbiji ne postoje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, čak ni u Beogradu. Dakle, ako se osvrnemo na Beograd svo sveće iz naših domova odlazi direktno u Savu i Dunav.Isto važi za sve manje i veće gradove u Srbiji. 

Photo: google.com

Ova slika je samo jedan od mnogobrojnih primera uništavanja naših resursa života.Reke su zagađene i pate a mi ih trujemo, ubijamo svu lepotu u njima.Idalje ne shvatamo da će sve da nam se vrati, reke koje mi uništavamo uniuštice nas.Trebalo bi da razmislimo o našoj budućnosti na ovoj planeti i da pokušamo da probudimo svest o zaštiti naših reka.

Autor: Tamara Teovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *