Šta povučena Interpolova poternica znači za crnogorski sistem?

Politika

Država Crna Gora je pre više od godinu dana raspisala 3 Interpolove poternice za biznismenom Duškom Kneževićem i još dva navodna saučesnika u slučaju „Državni udar“, Aron Shavivom i Joseph Assadom. Pre nedelju dana Interpol se oglasio ukinuvši sve 3 Interpolove poternice uz obrazloženje da slučaj ima preovlađujuću političku dimenziju, te da su sve optužbe protiv njih neosnovane. 

Nakon što je ova odluka donesena na Komisiji za kontrolu međunarodnih poternica, vesti su državom odjeknule kao bomba, čime su potvrđene već postojeće sumnje, da su Knežević i saradnici optuženi isključivo zbog političkih motiva. Iako je vest obišla Crnu Goru, Ministarstvo pravde i Specijalno državno tužilaštvo i dalje se nisu oglasili povodom ovog događaja, iako Kneževića terete za više ozbiljnih krivičnih dela, zbog kojih je prvobitno i raspisana crvena poternica. Ovaj postupak crnogorskog pravosudnog sistema dokazao je da nijedan građanin u Crnoj Gori ne može da se osloni na njih u borbi za pravdu, osim ako nije blizak vladajućem režimu. Niz afera koje prate pravosudni sistem još od suđenja u slučaju „Državni udar“ zbog navodnog pokušaja ometanja izbora i terorizma 2016. godine, stvorili su kod građana nepoverenje. Vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković, kao jedna od ključnih osoba u crnogorskom pravosuđu, već godina biva optužen za zloupotrebu položaja i različite finansijske malverzacije. Protiv njega nikada nije pokrenut krivični postupak, niti je vrh vlasti dovodio u pitanje njegov legitimitet. Iz navodno bezbedonosnih razloga, u julu je oko zgrade Tužilaštva podignuta i ograda.

Da reč glavnog specijalnog tužioca, Milivoja Katnića, nema nikakvu težinu van granica Crne Gore potvrdila je ova odluka Interpola, jer je neke stvari moguće opravdati građanima, ali ne i kontroli međunarodnih institucija. Osim što je povlačenjem poternica osporen legitimitet celokupnog pravosudnog sistema, Crnoj Gori je stavljeno do znanja da Interpol u budućnosti neće ozbiljno shvatati nove poternice, ili će čak isključiti Crnu Goru iz sistema. 

 Protiv Kneževića su bile podignue tri optužnice – za organizovanje kriminalne grupe, pranje novca i zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju koje je Interpol proglasio neosnovanim. 

Ovakva praksa od strane Interpola nije česta, s obzirom na to da se crvene poternice uglavnom podižu protiv počinilaca teških krivičnih dela, za šta postoje dokazi. Interpol može ukinuti poternicu u slučaju da je ona isključivo političke, religijske i rasističke motivacije ili onda kada narušava osnovna ljudska prava. 

Da li će ovo biti samo još jedan ekser u kovčegu ionako oslabljenog crnogorskog pravosuđa, preostaje nam da vidimo nakon izbora. 

Autor: Aleksandra Aničić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *