#freebritney – rasplet dugogodišnje drame

Društvo Kultura

Nakon što je ceo svet saznao šta se krije iza pokreta #freebritney i shvatio da popularna pevačica Britney Spears već 12 godina živi pod strogom kontrolom svog oca, ova drama krenula je da dobija epilog nakon što je pevačicin tim podneo tužbu. 

Nakon što je 2008. godine izgubila starateljstvo nad decom i doživela nervni slom pred očima javnosti, pevačica je odvedena na psihijatrijsko lečenje, a sud je naredio da zbog njenog psihičkog stanja sav novac i imovina pređu u ruke njenog oca, Džejmsa. U Sjedinjenim Američkim Državam postoji zakon pod imenom Conservatorship koji predstavlja pronalaženje staratelja osobi koja mentalno ili fizički nije sposobna da brine o sebi i okruženju. Ono što je trebalo da bude privremeno starateljstvo dok pevačica ne izađe sa psihijatrijskog lečenja, pretvorilo se u borbu koja traje već 12 godina, a čija je žrtva Britney. Iako je smatrana psihički nestabilnom osobom, pevačica je ubrzo nakon toga snimila novi album, obišla svet na turneji i gostovala u različitim emisijama i serijama. Pitanje koje se postavlja jeste – ko je odlučio da je proglasi psihički nestabilnom? 

Nakon samo godinu dana starateljstva, njen otac Džejms odlučio je da pokrene proces kojim će njegovo starateljstvo postati trajno, za šta je kao razlog naveo da pevačica boluje od rane demencije. Britney je tada u svojim dvadesetim godinama, zdrava i psihički uravnotežena dovoljno da može da vodi normalan život i nastavi sa karijerom. U čemu sve ovo starateljstvo ograničava Britney? Kao žena koja danas ima 38 godina, ona ne može da vozi kola, poseti svoju decu, uda se, ostane trudna, troši novac, napusti dom, radi intervjue za koje nema scenario, napusti kuću, koristi telefon i društvene mreže – bez dozvole svog oca. Ako prekrši bilo koju od ovih stavki, biće poslata na lečenje, što se i dogodilo prošle godine kada je otišla na kafu do obližnjeg tržnog centra. Nakon što je do javnosti došla informacija da je na lečenju drže protiv njene volje, #freebritney pokret je zaživeo na društvenim mrežama i otkrio mračnu istinu o njenom životu.

Činjenice o narušavanju osnovnih ljudskih prava žene koja je u svojim srednjim godinama obišle su ceo svet, a podršku pevačici su odlučile da pruže poznate kolege poput Cher, Paris Hilton, Mario Lopez, Miley Cyrus, Courtney Love, Rose McGowan, Heidi Montag, Jeffree Star, Eve i Tinashe. 

Njen advokat je ovog ponedeljka podneo tužbu sudu u Los Anđelesu u kom je naglašeno da se pevačica snažno protivi tome da njen staratelj bude Džejms. Usled njegovih zdravstvenih problema, njen staratelj je godinu dana bila njena menadžerka, i pevačica bi volela da tako bude i u budućnosti. Ona uopšte ne zahteva ukidanje funkcije staratelja, dokle god je na njoj osoba koja nije njen otac. Iako su saslušanja još uvek u toku a suđenje će se nastaviti, stručnjaci tvrde da nema legalnih prepreka u ovom slučaju, s obzirom na to da je njena menadžerka ranije uspešno vršila tu funkciju, a i pevačicin tim ne traži ništa nemoguće zahtevom da se promeni osoba na mestu staratelja. 

Autor: Aleksandra Aničić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *