Poslednji tango Jugoslavije

Košarka Sport

Jugoslovenska košarkaška reprezentacija je osvajala medalje na svim kontinentima, prvu i poslednju na istom mestu.

Na mestu gde su Jugoslovenski košarkaši postigli prvi koš na Svetskim prvenstvima, i upalili baklju slave koje su generacije košarkaša prenosile širom sveta, na istom mestu je ta baklja ugašena.

U Argentini je 1950. godine odigrano prvo Svetsko prvenstvo, prvi pogodak je postigao Jugosloven Nebojša Popović, na istom mestu je 40 godina kasnije Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija poslednji put bila pobednik Svetskog prvenstva.

To čudo od reprezentacije sa klupe je predvodio Duda Ivković, koji je dve godine pre toga na mestu selektora zamenio Krešimira Ćosića.

Srebro na Olimpijadi u Seulu 1988.godine i zlato na Evropskom prvenstvu dve godine kasnije ulivalo je sampouzdanje Ivkovićevom timu pred Svetski šampionat.

A kakav je samo to tim bio.

Na terenu se bili Dražen Petrović, Vlade Divac, Toni Kukoč, Žarko Paspalj, Zoran Savić, Željko Obradović. Koliko je ta ekipa bila jaka govori to da u njoj nije bilo mesta za jednog Aleksandra Đorđevića, kao i za Predraga Danilovića i Dina Rađu.

Prvenstvo je počelo sa dve pobede nad Venecuelom i Angolom. Usledio je zatim neprijatan poraz od Portorika, da bi pred drugu fazu takmičenja deklasiran Brazil.

U novoj grupi je “pukla stotka”, i savldan je SSSR, a prva pozicija je potvrđena pobedom nad Grčkom.

U polufinalu su pobeđeni “Ameri” sa budućom zvezdom NBA u timu Alonzom Morningom.

Veliko finale je odigrano sa Sovjetima, koji su ponovo bili savladani rezultatom 92:75.

Svetsko prvenstvo u Argentini 1990. godine je poslednje na kojem je tadašnja Jugoslavija učestvovala, takođe je i poslednje prvenstvo na kojem su Amerikanci nastupali sa “amaterima”.

Već na Olimpijadi u Barseloni 1992.godine rođen je “Dream team”, neki kažu da je Amerikancima bilo dosta da gube od Jugoslavije, i da su zbog toga okupili zvezde NBA.

Međutim, sve prave ljubitelje košarke muči isto pitanje.

Kako bi se završila utakmica “Dream team-a” i te reprezentacije Jugoslavije?

Autor: Strahinja Grozdanić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *