„Hold me Right“ – film srpske rediteljke o seksualnom zlostavljanju

Kultura

Hold me Right je film koji je uzburkao ovogodišnji Sarajevo Film Festival, svojim istraživanjem seksualnog zlostavljanja i njegovih posledica na žrtve. Danijela Štajnfeld, glumica koju srpska publika najviše pamti po ulozi u kultnom filmu Ivkova slava po prvi put se oprobala kao rediteljka stvarajući ovaj film. Nakon što je pre više godina bila žrtva seksualnog zlostavljanja od strane bitne figure u srpskoj filmskoj industriji, odlučila je da napusti Srbiju i sreću okuša u Americi. Nakon napada dugo je ćutala o tome, a traumu potiskivala unutar sebe. Sada je odlučila da da nadu i drugim žrtvama seksualnog zlostavljanja, stvarajući ovaj film.

Deleći svoje iskustvo sa ženama u Americi koje su doživele istu traumu , film se fokusira na poziv u pomoć žrtava seksualnog nasilja, koje i nakon što je #metoo pokret obišao svet, i dalje bivaju ignorisane od društva i sistema. Iako se nakon dolaska u Ameriku i dalje borila sa posttraumatskim poremećajem, uz pomoć prijatelja uspela je da prebrodi teške trenutke, ali je i shvatila da je za oporavak ključno – govoriti o traumi. Sopstveno iskustvo ju je potaklo da stvori nešto što će pomoći drugima. Zbog toga se udružila sa organizacijama kao što je RAINN- Rape, Abuse & Incest National Network i stupila u kontakt sa drugim žrtvama. U početku je projekat zamišljala kao kraći youtube video u kojem će se čuti različite priče, ali je odlučila da to pretvori u film, u kom će ispričati i svoje iskustvo. Intervjuisane su brojne žrtve seksualnog zlostavljanja, muškog i ženskog pola, uključujući i bivšu policajku koja je posao izgubila nakon što je prijavila zlostavljanje od strane nadređenog, ali i žene koje su tokom svog služenja vojske neprestano seksualno zlostavljane. Iako to u početku nije planirala, u film je uvrstila i svoje iskustvo, uključujući snimke njene ispovesti nastale kratko nakon napada. 

Cilj filma jeste da pokaže da se seksualno zlostavljanje događa svuda, i u Srbiji i u Americi, i da svako može postati žrtva, ali i da je potrebno razbijanje stigme o žrtvamama i širenja svesti u društvu. Seksualni prestupnici mogu biti i članovi naše porodice, komšije, prijatelji ili kolege sa posla i dok mi kao društvo ne postanemo svesni toga, nećemo moći da napredujemo. 

Autor: Aleksandra Aničić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *