Srbija postavlja žičanu ogradu na granici sa Severnom Makedonijom

Politika

Kod Preševa, na granici sa Severnom Makedonijom, Srbija je počela da postavlja žičanu ogradu, čiji je cilj sprečavanje ilegalnog i masovnog prelaženja granice, potvrđuje se u lokalnoj samoupravi Preševo.
Predsednik opštine Preševo izjavljuje da je izgradnja žičane ograde deo dogovora sa Evropskom unijom. Ograda ima funkciju da dodatno osigura granice država koje nisu u Evropskoj uniji od izbeglica, koji prolaze ovom Balkanskom rutom do željenih lokacija. Arifi je rekao da on lično ima rezerve prema ovakvom tretmanu izbeglica, ali da dizanje ograde doprinosi procesu evrointegracijama.
Ni Evropska komisija, ni Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nisu odgovorili na pitanja vezana za podizanje ograde na granici sa Severnom Makedonijom.
Srbija se nalazi na takozvanoj Balkanskoj ruti, kojom migranti i izbeglice pokušavaju da dođu do zemalja EU. Prema poslednjim dostupnim podacima, koje je Komesarijat za izbeglice Srbije objavio 20. juna, u 18 azilnih i prihvatnih centara u Srbiji boravi oko 4.800 lica.

Autor: Jelena Dinić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *