Četvorodnevna radna nedelja u Nemačkoj?

Biznis

Jerg Hofman, predsednik nemačkog sindikata industrije i metalurgije, i Katja Kiping, šefica parlamentarne stranke Levica predlažu da radna nedelja u Nemačkoj traje četiri dana, tj. 30 sati, a zaposleni bi dobijali punu platu. Oni smatraju da je zastareo dosadašnji model koji je zasnovan na pretpostavci da muškarac radi, a žena brine o deci i kući i da ga treba zameniti novim.

Strukturna promena u automobilskoj industriji dovodi Hofmana do ove ideje, a ne pandemija koronavirusa.

Predviđanja navode da će za ljude u proizvodnji automobila narednih godina biti manje posla, a na ovaj način Hofman želi da postigne da više radnika bude uposleno. Šefica Levice smatra da digitalizacija smanjuje potrebu za ljudskom radnom snagom, ali se povećava učinak onih koji rade kraće, pa društvo svakako postaje bogatije.

Ovaj predlog vremenski se poklapa sa eksperimentom u kom će više od sto Nemaca dobijati po 1200 evra mesečno naredne tri godine, a da ne rade ništa. Cilj eksperimenta je da se vidi da li će ljudi biti motivisani da rade iako su im osnovni životni troškovi podmireni.

Predlog o četvorodnevnoj radnij nedelji nije nov. Takve ideje su se čule i u Švedskoj, Norveškoj, Holandiji, ali firme u nekim zemljama već praktikovale ovaj režim rada. Utvrđeno je da se produktivnost nije smanjila.

Procenjuje se da će trend o skraćivanju vremena narednih godina postajati sve popularniji.

Šta vi mislite, može li se uvesti četvorodnevna radna nedelja?

Autor: Jelena Dinić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *