Poreklo „Gordog albiona“

Sport

Kako je ljubiteljima sporta, tako je i ostatku sveta poznato da englesku fudbalsku reprezentaciju javnost često naziva i Gordi albion. Ostrvljani se trude ili bolje reći trudili su se da taj nadimak bace u drugi plan i da ga zamene sa nadimkom kao što su „tri lava“ (koja im se inače nalaze ne grbu), medjutim nisu uspeli u tome. „Gorbi albion“ je verovatno ostao tu za ceo život, a evo šta on zapravo znaci.
Postavlja se pitanje šta je Albion? To je zapravo najstarije poznato ime za britansko ostvro. Niko, bar za sada, ne može sa sigurnošću da potvrdi odakle potiče taj naziv. Po jednoj grupi mišljenja, naziv potiče iz starogrčkog jezika i vremena kada se ostrvo smatralo “belom zemljom” (Ἀλβίων). Naime, kada se iz Evrope išlo ka ostvru, najpre su se videle velike bele stene iz grada Dovera, pa je čitavo ostrvo dobilo ime po njima.

Photo: englezi.net


Naravno, postoji i druga grupa mišljenja, koja poreklo reči nalazi u keltskom jeziku i to sa značenjem “svet” ili “zemlja”. Kako god bilo, u pisanim dokumentima Britanija je dugo nosila ime Albion, a čak su i neki kraljevi u svojim titulama nosili taj naziv.
Kada smo rešili ovo pitanje, postavlja se pitanje žašto je i kako Albion gord? Na ovo pitanje odgovor se sam nazire, ukoliko poznajemo Engleze kao narod. Većina ljudi širom sveta će Engleze okarakterisati kao prepotentne, nadmene, previše samouverene… Očigledno je da im je tako nešto u krvi ostalo kroz generacije. Englezi, većinom ni danas ne pokušavaju svojim ponašanjem da promene to, naravno izuzetaka uvek ima.
Nazivi „Gordi albion“ i „Perfidni albion“ počeli su da se upotrebljavaju u vreme Francuske revolucije i koristili su se u diplomatiji. Nije teško zaključiti da iza tih pogrdnih imena stoje Francuzi, koji su u to vreme bili u veoma lošim odnosima sa Britanijom. Naime, ovi pogrdni nadimci su imali za cilj da opišu prevrtljivost i “namazanost” engleskih kraljeva kada su u pitanju međunarodni odnosi i politika.

Autor: Oliver Mijušković

Izvor: englezi.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *