A posle Mila – ko? 2. Deo

Politika

I dok smo se u prethodnom tekstu osvrnuli na nosioce opozicionih listi koji su i sami pratili stvaranje nezavisne države Crne Gore i učestvovali u političkim previranjima i u prethodnom veku, opozicija nudi i svež, nov glas mlađe populacije, koja iako nije doživela državu pre Mila, svesna je da u njoj za njega više nema mesta.

Aleksa Bečić

Jedan od najmlađih crnogorskih političara, Aleksa Bečić ima samo 33 godine, a u politici je aktivan još od fakultetskih dana, kada je bio član Socijalističke narodne partije. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, gde je kasnije i magistrirao. Na lokalnim izborima u Podgorici 2014. godine kandidovao se za gradonačelnika, osvojivši osam mandata. Zbog nezadovoljstva radom SNP-a, odlučio je da napusti partiju izjavljujući da su u okviru partije stalno vođene kampanje protiv njega. 2015. godina osniva svoju partiju pod nazivom Demokratska Crna Gora, odn. Demokrate. Nakon što je jednoglasno izabran za predsednika partije, najavio je da će samostalno nastupiti na parlamentarnim izborima 2016. godine. Predizbornu kampanju pratio je slogan „Pobjede, a ne podjele“, a vođena je kampanja „od vrata do vrata“ u kojoj su članovi Demokrata obilazili domaćinstva širom Crne Gore. Demokrate osvajaju 10% ukupnih glasova i 8 mandata u Skupštini, što je bio neverovatan rezultat za novonastalu partiju koja je na izbore izašla samostalno. Zbog neregularnosti koje su pratile izbore, zajedno sa ostatkom opozicije odlučili su da bojkotuju rad parlamenta do organizovanja vanrednih izbora. Članovi Demokrata u potpunosti su se odrekli službenih vozila, goriva, troškova mobilnih telefona i stanarina. U istom trenutku na lokalnim izborima u Kotoru osvajaju 5 mandata, u Budvi 7, a u Herceg Novom čak 9, samo 3 manje od DPS-a. U sva 3 grada gradonačelnici su iz redova Demokrata. Nakon optužbi od strane DF-a da je Bečić američki plaćenik, Demokrate su odlučile da u budućnosti neće stupati u koaliciju sa njima. Bečić je za kratko vreme postao jedan od najpopularnijih članova opozicije u Crnoj Gori, a Demokrate su naročitu popularnost stekle među mladima. Negujući evropske principe i težnje, oko sebe su okupili veliki broj mladih ljudi različitih nacionalnosti i veroispovesti, koji dokazuju da je njihov harmonični suživot itekako moguć na ovoj teritoriji, ukoliko se izdignemo iznad 3 decenije podela i raspirivanja mržnje. Zbog toga je slogan za predstojeće izbore „Mir je naša nacija“ , a sa njima u koaliciji nalaze se i Demos, Nova ljevica i Partija PIR. Među istaknutim imenima u koaliciji nalaze se i bivši predsednički kandidat Miodrag Lekić, i politikolog Vladimir Pavićević. Demokrate ovih dana gradove Crne Gore obilaze karavanom mira kojim pružaju više saznanja o svojim političkim idejama i planovima. Uz DF, Demokrate su prema istraživanjima najbolje plasirana stranka na predstojećim izborima.

Photo: facebook.com/dritanabazovic

Dritan Abazović

Crna Gora 2012. godine dobro je upoznala najmlađeg člana novog saziva Skupštine Crne Gore, pod imenom Dritan Abazović. Jedan od osnivača Pozitivne Crne Gore, koja je te godine osvojila čak 7 mandata od početka je bio medijski eksponiran zbog svog britkog jezika ali i kritika režima. Diplomirao je politikologiju na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Sarajevu, gde je završio i  doktorske studije. Bio je student generacije i dobitnik brojnih priznanja, a poznat je i kao dugogodišnji saradnik brojnih nevladinih organizacija iz oblasti ljudskih prava i građanskog aktivizma. Specijalizovao se na više studijskih programa, a na Univerzitetu u Oslu završio je i „Studije mira“. Radio je na projektima koji su se bavili multikulturalizmom na teritoriji bivše Jugoslavije. Radio je kao predavač na Institutu za tehnologiju MSU na Filipinima, kao i na Bilgi Univerzitetu u Istanbulu. Do sada je objavio više od 10 naučnih radova kako u domaćim tako i u međunarodnim časopisima, a napisao je i jednu knjigu iz oblasti međunarodnih odnosa. Nakon raskola u partiji, 2014. godine je napustio Pozitivnu, i funkcionisao kao nezavisni poslanik sve do 2015. godine. Tada se pridružuje pokretu URA- Ujedinjena reformska akcija. Sada je predsednik istoimenog pokreta i njen poslanik u Skupštini. Abazović godinama aktivno radi na politikama koje se tiču prava manjina, a pružio je podršku i SPC nakon donošenja zakona o slobodi veroispovesti. Kroz svoj angažman nije se libio da ukaže na malverzacije koje prate trodecenijsku vladavinu DPS-a, ali i ekonomske i ekološke posledice koje su ostavili njihovi potezi. Na predstojećim izborima nastupiće kao predstavnik platforme „Crno na bijelo“ koju čine Građanski pokret URA, Savez građana Civis, Bokeški forum i brojni nezavisni intelektualci. Ova platforma insistira na tome da je Crna Gora svojina isključivo njenih građana, a u svojim krugovima, slično Demokratama, okuplja ljude različitih vera i nacija. Tvrde da će među prvim potezima ukoliko dođu na vlast biti donošenja Zakona o poreklu imovine i Zakona o lustraciji. Njih glavni neprijatelj nije Milo Đukanović već nepotizam, partitokratija i neznanje, zbog kog demokratija u Crnoj Gori ne postoji. 

Autor: Aleksandra Aničić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *