Novi troškovi za građane koji su odložili otplatu kredita

Biznis

Svi koji su prihvatili i prvi i drugi moratorijum na otplatu kredita, moraće da prihvate činjenicu da će novi trošak biti veći i za 1000 din nego pre marta kada je na snagu stupila mogućnost stopiranja otplate zajma.

Prvi moratorijum je trajao tri meseca, drugi traje dva, a to sve predsavlja veliku olakšicu građanima koji moraju znati da će ih novo opterećenje koštati i do nekoliko stotina dinara mesečno. Sve ovo se dešava zbog petomesečog stopiranja rata.

Kod nas je veoma čest slučaj da uz stambeni kredit, u porodici često postoji i keš kredit. Ovakvi slučajevi će imati veće troškove, jer banke i u toku moratorijuma obračunavaju redovnu kamatu, koju kasnije pripisuju dugu i ravnomerno raspoređuju na ostale rate.

To znači da ako za stambeni kredit plaćate mesečnu ratu 300 evra, i ako vam je do kraja otplate ostalo još 10 godina, mesečni trošak će zbog drugog moratorijuma biti veći za 2,5 evra, što je oko 300 din. Ako ste prethodno iskoristili tromesečni moratorijum, koji je ratu povećao za 450 din, novi zastoj će početni mesečni iznos od pre koronavirusa uvećati za 700 din, a kredit se otplaćuje pet meseci duže.

Ukoliko uz stambeni kredit imate i keš kredit, trošak će biti za oko 500 din veći, što je ukupno 1200 din više. Na primer, za kredit od od 500.000 dinara koji je u trećoj godini otplate (od ukupno sedam) posle dva meseca novog moratorijuma rata će biti veća za nešto više od 200 dinara, i iznosiće oko 8.500 dinara. Uz prethodni moratorijum i uvećanje rate od 310 dinara, to znači da ćete u odnosu na mart ove godine banci, po osnovu ovog keš kredita, mesečno plaćati sumu veću za oko 500 dinara.

Kako posle oktobra?

Posle oktobra oni koji su imali zastoj u otplati, imaće tri opcije.

  1. Redovna kamata se linearno raspoređuje na ostatak duga, a vremenski preiod kredita se produžava za 60 dana.
  2. Građani plaćaju samo kamatu, a da se za 60 dana produži kredit.
  3. Ukoliko se građani opredele za treću opciju, plaćaju sve odjednom.

Autor: Jelena Dinić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *