Lukašenko – višedecenijski prijatelj Srbije

Politika

Svet bruji o protestima u Belorusiji i ponovnoj pobedi Aleksandra Lukašenka, poslednjeg diktatora u Evropi, na predsedničkim izborima. Ipak kroz istoriju i posete Beogradu i srpskoj vlasti, Lukašenko se pokazao kao jedan od najodanijih prijatelja ali i poslovnih partnera Srbije. Priča o njegovom nezaboravnom putovanju u Beogradu 1999. godine za vreme bombardovanja ipak je jedna od malo poznatih.

Beloruski novinar Aleksander Zimovski koji je Lukašenku pratio na ovom putovanju otkrio je da je za njega to bilo jedno od najnapornijih ali i najstrašnijih putovanja. Leteći iz Minska za Beograd kako bi se našao sa tadašnjim predsednikom SRJ, Slobodanom Miloševićem, shvatili su da su ovog puta uslovi putovanja mnogo drugačiji. Pri ulasku u avion ispod svojih sedišta su pronašli padobrane, koji su bili na mestu gde su se uglavnom nalazili prsluci. U pitanju su bili pravi vojni padobrani, a sami vojnici objasnili su im kako da ih pričvrste i upotrebe u slučaju nužde. NATO je najavio da ne može garantovati bezbednost leta iako se u njemu nalazio predsednik, ali je ruska vlast obećala da če obezbediti praćenje letelice i stanja u vazduhu sve vreme. 

Razgovori dva predsednika trajali su satima, a sve vreme su se čule eksplozije i sirene. Lukašenka to ipak nije pokolebalo i odlučio je da obiđe grad, čak i lokacije koje su već bile uništene od strane NATO bombi. Tu se dogodila i poseta uništenoj beogradskoj bolnici, bez zidova, kreveta i sa minimumom medicinske opreme. 

Predsednikova poseta protekla je bez problema, a Lukašenko je odlučio ponuditi pomoć u vidu vojske Belorusije koji su bili spremni da dođu i brane srpske teritorije, iako je to bio nepovoljan potez po obe zemlje. Do intervencije na kraju nije došlo nakon pregovaranja srpskog i beloruskog rukovodstva, ali predsednik Belorusije još od tada ostaje naklonjen Srbiji.

Autor: Aleksandra Aničić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *