Grčka krišom napustila više od 1000 migranata na moru

Društvo Politika

Nakon podrobnog istraživanja zasnovanom na svedočenjima pomoraca, obalske straže Turske i fotografijama svedoka, utvrđeno je da je Grčka 1072 migranta odvezla splavovima na naduvavanje na granice grčke morske teritorije i napustila ih. Smatra se da se u prethodnih par meseci dogodilo oko 30 ovakvih incidenata. 

O ovome svedoči i izjava učiteljice iz Sirije, Najime Al-Kathib koja je za magazin The Times objasnila da su krajem jula ona i još 20 osoba na silu izvedeni iz skloništa za migrante od strane grčkih snaga. Po noći su odvedeni na ostrvo Rodos gde su ostavljeni na najobičnijem splavu za spasavanje, na kom ih je kasnije pronašla obalska straža Turske. Napustila sam Siriju zbog straha od bombardovanja – ali kada se ovo dogodilo, poželela sam da sam umrla pod bombama izjavila je za Times. 

Grčka je počela da se suočava sa sve većim brojem migranata koji mahom dolaze iz Turske, nakon što je proteklog meseca uhapsila čak 6 krijumčara. Tenzija između turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i Evropske unija postala je još veća početkom godine kada je zapretio da će pustiti na hiljade migranata iz Turske da uđu na teritorije EU članica. Nakon ovih pretnji Grčka je pojačala odbranu kako na kopnenim tako i na morskim granicama sa Turskom. 

Ipak, njihov najnoviji potez predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava, ali i internacionalnog prava, naglasili su stručnjaci. Ostavljenjem ljudi koji su pobegli u potrazi za boljim životom da se bore za svoj život na moru izazvali su humanitarnu katastrofu.

Grčke vlasti pak, negiraju da se išta od ovoga dogodilo i tvrde da nikada ne bi prekršili zakon niti uskratili osnovna ljudska prava migrantima, što se moglo videti i prethodnih godina. 

Autor: Aleksandra Aničić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *