Gde na izlet? -Ergela Ljubičevo

Društvo Kultura

Ergela Ljubičevo je najstarija ergela u Srbiji, osnovana 1858. godine, po naređenju kneza Miloša. Nalazi se u Ljubičevu, nadomak Požarevca u dolini Velike Morave. Godine 1860. knez Miloš poklanja ergelu narodu, a 1866. knez Mihajlo je naziva Ljubičevo, po svojoj majci, kneginji Ljubici.

Photo: Jelena Dinić

Ergela je veoma prostrana, savršeno je mesto za porodice sa decom. Na ulasku se nalazi avantura park, a dok šetate alejom, sa leve strane je ogroman pašnjak gde su konji pušteni i pasu. Konji su pitomi i prilaze ljudima, ako ih pozovete. Zavoleće vas još više, ako im date kockice šećera ili bombone. Šetajući dalje, možete sesti u kafić, pored kog postoji staza gde se mogu jahati konji, a sa leve strane nalazi se Trofejna sala. U Trofejnoj sali mogu se videti pehari, fijaker i nameštaj iz 19. veka.

Photo: Jelena Dinić

Najzanimljiviji deo je štala gde su smešteni svi konji. Na ulazu su pastuvi, dalje možete videti konje raznih boja, a za oko zapadaju divni beli konji koji su u ovoh štali retki.

Photo: Jelena Dinić

Najbolji konj je bio Vicenzo koga je 1994. godine usmrtila kobila. Tada je imao samo 19 godina. Zanimljiva je činjenica da je baš na tom mestu i sahranjen. 

Ergelu je najbolje posećivati poslepodne, posle 16h. Vikendom posle 17h možete jahati konje na stazi pored kafića.

Na ulasku u Ljubičevo nalazi se restoran Ljubičin Konak u kom se može ručati, ali i praviti veća okupljanja. Cene su povoljne.

Autor: Jelena Dinić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *