Mala Antanta

Društvo Politika

Na današnji dan 14. avgusta 1920.

Današnji dan je veoma bitan za srpsku i jugoslovensku istoriju. U Beogradu je 1920. stvorena Mala Antanta.

Šta je Mala Antanta?

Mala Antanta je vojni savez između Čehoslovačke, Rumunije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. 14. avgusta su ugovor potpisale prvo Čehoslovačka i Kraljevina SHS. Nedugo posle toga, 19. avgusta, priključila se i Rumunija. Vojni savez je trajao sve do 1938. godine.

Zašto je stvorena?

Uzrok stvaranja Male Antante je strah od eventualnog pokušaja Austrije ili Kraljevine Mađarske da vrate teritorije koje su nekada posedovale. Tri države osnivači su zajedno bile peta sila Evrope, a Francuska je bila blizak saveznik.

Photo: novosti.rs

Važni događaji

1932. kralj Aleksandar zaziva vanredni sastanak u Beogradu na kome je odlučeno da će od tog dana Mala Antanta nastupati kao jedinstvena politička zajednica.

1933. u Ženevi je potpisan Pakt o novoj organizaciji. Maloj Antanti se mogu priključiti i druge države. Obrazovan je Stalni savez koji je bio novost za jedan bilateralni ili regionalni savez. Stalni savez čine ministri inostranih dela, sastaju se najmanje 3x godišnje u tri različite prestonice.

Kada je počeo raspad?

Raspad je počeo 1936. godine, kada je predsednik vlade Kraljevine Jugoslavije postao Milan Stojadinović, a 1938. je konačno Mala Antanta prestala da postoji podelom Čehoslovačke Minhenskim sporazumom.

Autor: Jelena Dinić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *