Da li je veštačka inteligencija ugledala svetlost dana u Srbiji?

Društvo

Fond za nauku Republike Srbije je izdvojio 2.400 000 evra za istraživanja iz oblasti veštačke inteligencije.

Prošle godine Fond za nauku Republike Srbije je raspisao poziv za realizaciju projekata iz domena veštačke inteligencije. Na javni poziv se odazvalo 70 istraživačkih timova, od kojih se 12-oro istaklo i dobilo priliku finansiranja.

Uzimajući u obzir pomenuti budžet od 2.400 000 evra za finansiranje ,,Programa za razvoj veštačke inteligencije’’,za svaki pojedinačan projekat biće izdvojeno maksimalno 200.000 evra.

Program za razvoj veštačke inteligencije realizovaće se u okviru dva podprograma, jedan namenjen osnovnim, a drugi primenjenim istraživanjima iz oblasti veštačke inteligencije.

Najbitniji ciljevi  programa su podsticanje izvrsnosti i relevantnosti naučnih istraživanja u Srbiji u domenu veštačke inteligencije, podsticanje primene rezultata naučnih istraživanja iz domena veštačke inteligencije u razvoju privrede Srbije, kao i razvoju ljudskih resursa iz domena veštačke inteligencije. 

Čast da relizaciju svoje projekte u naredne dve godine imaće  istraživački timovi iz Beograda, Novog Sada, Niša i Кragujevca.

Pored činjenica o sve većem privlačenju stranih IT kompanija u Srbiju, može se reći da se uveliko radi na širenju svesti o budućnosti koja se nalazi u IT tehnologijama i veštačkoj inteligenciji, kako među mladima, tako i među investitorima.

Osnivanje Instituta za veštačku inteligenciju naredne godine samo je jedna od mera predviđenih Akcionim planom za razvoj veštačke inteligencije 2020-2022 koji je usvojila Vlada Srbije u junu mesecu ove godine.

A nadamo se da će ta ugledana svetlost dana, nastaviti da sija sve više i jače.

Autor: Teodora Boškovski

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *