Vinoteka i vinarija Zvonko Bogdan

Društvo

Šetajući se ulicama Subotice za oko nam je zapao natpis Zvonko Bogdan, a zatim smo se zagledali i shvatili da je to zapravo vinoteka. Zainteresovali smo se i ušli da vidimo o čemu se radi. Zateklo nas je prijatno osoblje i krenula je naša avantura po maloj prodavnici prefinjenih vina. 

Photo: Jelene Dinić

Vinarija je počela sa radom 2008. godine. Sva vina su sa peska, jer je Subotičko-horgoška peščara izuzetno pogodna za gajenje vinove loze. Vina su veoma kvalitetna i nagrađivana su na takmičenjima Decanter i ostalim takmičenjima vezanim za vino.

Prepoznatljiva vina su 8 tamburaša, Rose i Život teče. Ova vina karakterišu život i muziku Zvonka Bogdana. Imaju cuvee crno vino izuzetnog kvaliteta. Život teče je crno vino, lagano i lepog ukusa. 8 tamburaša i Sauvignon blanc su vina voćnih aroma. 

Eksperti su i za bela vina. Pinot blanc, Pinot grigio i Chardonnay su bela vina koja odležavju u buretu i imaju teži, specifičan ukus koji je zaokružan nekom od aroma. Ovo su sve sortna vina voćnih aroma- citrusa, jabuke, narandže i vanile. 

Imaju i dve vrste Rose-a, klasik i sec. Klasik kupaža je od više sorti grožđa i zato je u klasik liniji, a sec je u premium liniji, jer je napravljen od merlot vrste grožđa. 

Postoji i Icon linija, tu je vrlo bogato crno vino koje je dobijalo nagrade na Decanter-u.

Photo: Jelena Dinić

U vinoteci možete naći šampanjce i strana vina, ali takođe i žestinu poput džina, ruma i viskija.  U ponudi je i čokolada koju pravi jedna porodica iz okoline Subotice, kao i knjiga o Zvonku Bogdanu.

Vinarija Zvonko Bogdan nalazi se u okolini Subotice i vrata su širom otvorena za sve ljubitelje vina i posetioce koji žele da dožive čari nastanka vina i uživaju u prelepom ambijentu degustacione sale. Takođe, postoji i Salaš Zvonko Bogdan koji predstavlja muzej prošlog vremena i života u Vojvodini, protkan nitima umetnosti u izvedbi Zvonka Bogdana.

Autor: Jelena Dinić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *