Da li ćemo od septembra ponovo u pozorišne sale?

Kultura

Sekretarijat za kulturu grada Beograda, je danas uputio preporuku Kabinetu Predsednika vlade Republike Srbije u vezi sa nastavkom rada pozorišta u zatvorenim salama.

Preporuka za početak rada pozorišta prosleđena  je juče direktorima svih beogradskih pozorišta. U pitanju je samo preporuka,  pozorišta  imaju slobodu da se izjasne kada će biti u mogućnosti da otpočnu pozorišnu sezonu u skladu sa merama bezbednosti Vlade Srbije.

Predlog mera za otpočinjanje sezone bi trebalo da izgleda tako da sva pozorišta imaju vidljiva obaveštenja o bezbedonosnim i higijenskim merama,kao i merama fizičke distance tokom pandemije Covid 19. Takođe jedna od uslova su beskontaktno merenje temperature, nošenje zaštitnih maski, redosled ulaska i izlaska. Međutim, neke  od važnih mera jesu i veličina prostora u kojem se održava predstava, ograničenje broja posetilaca kako bi se ispoštovali navedene mere, označavanje mesta za sedenje i naravno samo izvođenje predstave bi se izvodilo bez pauze kako bi ispoštovali mere fizičke udaljenosti.

Pre svega je važna zaštita publike i zaposlenih, pa shodno tome mora se voditi pojačana higijena, provetravanje unutrašnjih prostorija, manje korišćenje ventilacionih sistema kao i samo čišćenje prostorija (posebno često dodirivanih površina kao što su rukohvati, prekidači, zvona na vratima, vodokotlići i sl.). Sredstva za dezinfekciju ruku moraju stajati na vidnim mestima, a za korišćenje toaleta pozorište je dužno da organizuje službu razvodnika tako da isprate svakog gledaoca do toaleta i nazad do sedišta u gledalištu. U ponedeljak 17.avgusta, kako navodi Blic, održaće se sastanak svih direktora sa predstavnicima Grada, Kriznog štaba i Zavoda za javno zdravlje, kada će diskutovati o preporuci i merama za svako pojedinačno pozorište.

Autor: Ana Kljajević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *