Gde letujem ove godine? -Bajina Bašta

Kultura

Bajina Bašta je opština u Zlatiborskom okrugu i nalazi se u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom.  Sam grad ima oko 9000 stanovnika, a pored grada protiče Drina. Grad se nalazi na udaljenosti od 160km od Beograda i 30km od Užica. U blizini je i planina Tara. Ove godine je veoma popularna destinacija za letovanje, a smeštajni kapaciteti su gotovo u potpunosti popunjeni.

Photo: Jelena Dinić

Zašto je Bajina Bašta popularna?

Perućac

Na 15km od grada nalazi se gradić Perućac koji je nadaleko poznat po hidroelektrani Bajina Bašta koja pravi veštačko jezero Perućac u kome kupanje nije preporučljivo, ali se većina posetilaca okupa u njemu. ’’Plažu’’ čine otvoreni splavovi savršeni za sunčanje, a užitak upotpunjuju mnogobrojni kafići-splavovi ili kafići pored puta. Dubina jezera blizu hidroelektrane dostiže dubinu od skoro 100m! Ukoliko odlučite, brod Grizli pravi turu kroz kanjon reke Drine, ide u Višegrad i vraća putnike nazad u Perućac. Ovo je celodnevni izlet, a put do Višegrada traje 3,5h. Cena karte za odrasle je 2500 din (za decu 1250 din). Takođe, može se kupiti karta u jednom smeru, čija je cena 1900 din. Broj mesta je ograničen, brod je skoro uvek pun, pa je preporuka da se mesta rezervišu dosta ranije.

Vraćajući se ka samom gradu vredi videti izvor reke Vrelo, čuvene po nazivu Godina, jer je dugačka tačno koliko jedna godina ima dana, 365. Voda je veoma hladna i može da se pije. Prateći ovu kratku reku, stižemo do restorana Vrelo koji je pogodan za sve vrste proslava, hrana je izvanredna i u isto vreme gledate kako se reka Vrelo uliva u Drinu praveći vodopad.

Photo: Jelena Dinić

Kućica na Drini

Davne 1968. grupa dečaka došla je do ideje da naprave kućicu na steni. Daske koje su dečaci doneli Drina je odnela, ali je ideja o kućici ostala i naredne godine je napravljena prva Kućica na Drini. Kroz godine, kućica je nestajala na udarima Drine, pa je iznova i iznova građena. U 2011. je napravljena konačna verzija koju možemo videti i dan danas. Časopis Biznisinsajder svrstava ovu Kućicu u top 16 najčudnijih kuća na svetu. Ukoliko vas zanima, do Kućice se može doći i čamcem. Na obali se nalaze dva čuvena restorana, stariji Dve lipe, koji je čuven po svom jagnjećem pečenju i mlađi Studenac koji je čuven po svom pogledu na Kućicu. Cene su svuda pristupačne. Meštani kažu da u svako doba godine dnevno dođe više autobusa sa turistima iz čitavog sveta, naročito Kine.

Drinska regata

Od 1994. pa sve do danas, svake treće nedelje jula, održava se ova manifestacija. Nažalost, ove godine je zbog epidemiološke situacije otkazana. Drinska regata predstavalja najveći događaj na vodi u ovom delu Evrope koji poseti 100 000 turista. Manifestacija traje pet dana, od srede do nedelje, a veliki spust je uvek subotom. U centru Bajine Bašte se u to vreme održava sajam meda i rakije. Petkom i subotom se održava Most Fest na koji dolaze najpoznatiji izviđači sa ovih prostora i šire.

Autor: Jelena Dinić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *