Kuda na letovanje?

Društvo Kultura

„Putovanja vas prvo ostave bez reči, a onda vas pretvore u pripovedača“ – Ibn Batuta

Preživljavajući aktuelnu pandemiju, suočili smo se sa raznim restrikcijama. Čini se da je jedna od najteže podnetih zabrana putovanja van države. U skladu sa tim usmerili smo svoju pažnju ka lepotama matične zemlje. To je prilika da manje poznata mesta dobiju zasluženu pažnju.

U tom duhu, predstavljamo Vam Dimitrovgrad.

Photo: instagram.com/opstina_dimitrovgrad

Mali gradić na granici sa Bugarskom, do 1951. godine zvan Caribrod. Taj naziv još uvek nosi jedan deo ovog mesta. Smešten u Pirotskom okrugu, predstavlja vremeplov ka prošlosti. Posebno lep deo je sam centar grada, još prekriven kaldrmom. On je bogat gradskom galerijom, Kulturnim centrom, bibliotekom Detko Petrov i muzejom pod njenim okrljem.

U blizini grada se nalazi manastir Poganovo, na levoj obali reke Jerme. Od 1979. godine nalazi na listi svetske kulturne baštine. Odavde vozom, za nešto manje od 45 min, možete stići do Pirota nadaleko poznatog po čuvenoj „peglanoj kobasici“. 

Photo: instagram.com/staraplaninaphotos

Stara planina, nedaleko odatle, pruža bajkovite prizore. Bogata potocima, slapovima i pašnjacima, ostavlja bez daha i one najtvrđeg srca. Poznat po dvojezičnoj zajednici, u Dimitrovgradu se govori „šopski jezik“ (mešavina srpskog i bugarskog) a njegovi građani su „Šopi“.

Njegovi posetioci, bez izuzetka, koriste priliku da probaju „šopsku salatu“. Niko se nije pokajao.

Autor: Sara Panić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *