Jednom svetski prvak uvek svetki prvak

Košarka Sport

Na današnji dan pre 22. godine prvi put po raspadu SFRJ, Jugoslavija je postala svetski prvak.

Jugoslovenska košarka je kroz istoriju doživljala slavne trenutke. Jedan takav koji svakako vredi obeležiti dogodio se leta 1998. godine u Grčkoj. Tada su po četvrti put u istoriji jugoslovenski košarkaši postali svetski prvaci.

Selektor Željko Obradović se pred prvenstvo u prestonici Grčke našao u mnogim problemima. Zbog lock auta nije mogao da računa na Vladu Divca kao ni na povređenog Predraga Danilovića. Tu nije bio kraj problemima “Plavih”, jer se i kapiten Saša Đorđević mučio sa povredom kolena i bilo je neizvesno koliko će moći da pomogne svojim drugovima.

Zbog toga se Obradović okrenuo mlađim snagama, pa su se u sastavu našli debitanti: Predrag Drobnjak, Vlado Šćepanović, Miroslav Berić, Dragan Lukovski, Nikola Lončar i Nikola Bulatović. Reprezantivni dres su još nosili: Dejan Bodiroga, Saša Obradović, Željko Rebrača, Dejan Tomašević i Milenko Topić.

Tadašnja spotska javnost nije ispratila “Plave” sa puno optimizma.

Možda nam je takva atmosfera i pomogla. Lično, imao sam još veću želju da pokažemo koliko zaista možemo”, rekao je jedan od junaka prvenstva Željko Rebrača po povratku.

Put ka tronu Jugoslavija je započela pobedom nad uvek neugodnim Portorikom. Usledila je pobeda posle produžetaka nad Rusijom, kao i superiorna pobeda protiv Japana u poslednjeg kolu prve faze takmičenja.

U drugoj fazi savladani su Kanada i Grčka, a pobeda protiv domaćina izvojena je samo dan posle otrežnjavajućeg poraza od reprezentacije Italije.

U prvom meču eliminacione faze protivnik je bila selekcija Argentine. “Gaučosi” su u jednom trenutku vodili sa činilo se nedostižnih 12 poena razlike, ali je Željko Obradović na klupi imao džokera. Nije se više imalo šta čekati i na parket je istrčao Saša Đorđević. Svojim iskustvom i “trojkama” u ključnim trenucima doneo je pobedu “Plavima”.

Staro je sportsko pravilo kaže da je najteže istog protivnika pobediti dva puta na istom takmičenju, ali je baš to Jugoslaviji uspelo, i to dva puta.

Prvo je u polufinalu pred 20000 neprijateljski nastrojenih domaćih navijača još jednom savladana Grčka, a zatimu velikom finalu i rival iz prvog dela takmičenja, Rusija.

Ostaće zapamćeno da su u finalu blistali Željko Rebrača sa 16 poena i 11 skokova, kao i ključnom blokadom 34 sekunde pre kraja meča, i Dejan Bodiroga, koji je proglašen za najkorisnijeg igrača šampionata.

Ova zlatna medalja je bila poslednja u nacionalnom dresu za kapitena Sašu Đorđevića, koji je imao hronične probleme sa povredom kolena.

Autor: Strahinja Grozdanić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *