Gde letujem ove godine? -Mokra Gora, Drvengrad i Višegrad

Kultura

Mokra Gora je ove godine veoma popularna letnja destinacija. Ovo malo mesto nalazi se na 580m nadmorske visine, u Zlatiborskom okrugu, i ima veoma blaga leta savršena za odmor i opuštanje. Svega je 45km udaljena od Užica, a 250km od Beograda. 

Zbog čega je popularna Mokra Gora? 

Sama činjenica da se nalazi blizu planine Zlatibor i granice sa Bosnom i Hercegovinom čini Mokru Goru popularnim mestom za prenoćište ili duži boravak, ali ono zbog čega mnogi posećuju Mokru Goru je Šarganska osmica. Šarganska osmica je muzejsko-turistički kompleks pruga čiji voz ’’Ćira’’ vozi turiste 3x dnevno po ceni od 900 din (deca 6-14 god. 450 din). Od Mokre Gore do stanice Šargan Vitasi prolazi se kroz 22 tunela i preko 5 mostova. Cela tura traje 2,5h, prelazi se visinska razlika od 300m, a ukupno se pređe oko 15,5km!

Photo: Jelena Dinić

Odmah na stanici nalazi se Konačište Osmica, koje se sa svojim ambijentom, lokacijom, ljubaznim osobljem, specijalitetima ovog podneblja i pristupačnim cenama definitivno izdvaja od ostalih smeštaja. Konačište se nalazi na samoj stanici gde polazi voz, ima prostran parking, a najukusniji doručak koji se može naručiti je komplet lepinja, specijalitet Zlatibora.

Photo: Jelena Dinić

Drvengrad

Pre samog ulaska u Mokru Goru, sa desne strane, postoji skretanje za Drvengrad. Etno selo koje je napravljeno za potrebe filma Emira Kusturice. U obliku je pravougaonika, kuće su autentične po uzoru na strare kuće iz ovog kraja, a Kusturica je i imenovao ulice. Najpoznatija je ulica Ive Andrića, dok postoje i ulice Novaka Đokovića, Brus Lija itd. Zanimljivo je što je celo etno selo dobilo status grad-hotel, pa ako se odlučite, možete tu provesti odmor uživajući u planinskim pogledima. Drvengrad ima crkvu, bioskop, hotel, prodavnicu narodnih radinosti tog kraja, restoran, knjižaru i galeriju. Emir Kusturica za Drvangrad kaže: “Izmislio sam grad koji izgleda kao da se u njemu uvek živelo. A nije nikada.’’ Parking je obezbeđen, a ulaz za posetioce je 250 din.

Photo: Jelena Dinić

Višegrad

Photo: Jelena Dinić

Ova kasaba daleko je poznata po mostu koji je sagradio Mehmed-paša Sokolović u 16. veku. Od 2011., iako stanovnici ovog grada nisu hteli, počela je gradnja Andrićgrada, čija je izgradnja završena 2014. godine. Od tada turizam cveta. Skoro na svakom ćošku mogu se naći smeštaji, a do mosta je hotel Višegrad sa restoranom koji gleda na Ćupriju. Potpuni doživljaj možete doživeti vozeći se brodićem (pola sata vožnje košta 5 evra) i spuštajući se zip lajnom (spust 10 evra).  Zanimljivost je da je 2019. ovaj grad posetilo 250 000 turista. Važno je napomenuti da sve možete platiti dinarima, evrima i markama. Ukoliko vam ostane novca, možete natočiti i gorivo, jer je u BiH znatno jeftinije nego u Srbiji.

Photo: Jelena Dinić

Autor: Jelena Dinić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *