Spomen na Isidoru Bjelicu

Kultura

Ljudi ne shvataju da je svaki dan borba, borba za dobre misli, borba za čistu dušu, borba za još jedan osećaj radosti, sreće, mira, borba za susret sa dobrom dušom…Borba za još jedan dan radosti i uprkos, uprkos svemu onome što nas snalazi…“ – Isidora Bjelica

Vest o smrti naše svestrane umetnice sve nas je zatekla. Razlila se poput kiše koja je, baš danas, zadesila region. Balkan će zauvek biti obeležen njenom maestralnošću.

Borba je bila njeno obeležje koje je nosila kao breme. Ponosito, u svom maniru.

Isidora Bjelica je rođena 10. decembra 1967. godine u Sarajevu. Otac, Dimitrije Bjelica, vaspitao ju je da postane moderna osoba. Sledeći njegove savete, danas je smatrana za jednu od najkontroverznijih ličnosti na Balkanu. Još kao mala je upadala u nevolje iz kojih ih je majka izvlačila.

Vođena time, prva je obukla mini suknju u Sarajevu pokrenuvši trend koji još živi.

Photo: laguna.rs

Bila je udata za svog profesora dramaturgije i filmskog scenaristu, Nebojšu Pajkića.Vezu su započeli po završetku njenih studija.Dobili su sina Lava Grigorija i kćerku Vilu Evangelinu.U borbi sa bolešću koja joj je dijagnostikovana 2012. godine, morala je prodati mnogo vrednih stvari ne bi li priuštila lečenje u inostranstvu. Od 2015. godine mnoge slavne ličnosti, poučeni primerom Vlade Georgieva, su organizovale humanitarne koncerte u njenu čast.

Isidora Bjelica, književna veličina, preminula je danas, 5. avgusta 2020. godine.Jednom prilikom je napisala:„Uvek misliš da se preljuba, kao i smrt, dešava nekom drugom. A onda jednog jutra shvatiš da je došao red i na tebe.“

Piše: Sara Panić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *