Kutak za dame: Saveti za energetski reset

Lepota i zdravlje

S vremena na vreme svi se nađemo u ćorsokaku,imamo osećaj zaglavljenosti u trenutnom problemu privatne ili poslovne prirode. Imamo želju da promenimo nešto, iako često ne znamo šta bi bilo ono što bi nas pokrenulo. Možda i znamo šta, ali ne znamo na koji način bismo došli do promene. To znači da nam je potreban RESTART.

Jedan od prvih segmenata u tom procesu jeste da se zaustavimo  i sagledamo realnu situaciju u kojoj se nalazimo. Vrlo često žurimo – na posao, da odvedemo decu u školu, spremimo ručak, ispeglamo veš, sredimo kuću.  Osećamo se izgubljeno u svemu tome. Obično mame nemaju vremena za sebe, možda bi želele mnoge stvari, ali one ne dolaze na red. Zato je važno da ponekad zastanemo, razmislimo šta uopšte želimo od života, u kom smeru želimo da ga nastavimo. Potrebno je da sagledamo ciljeve i realna sredstva kojima bismo ih ostvarili. Važno je da prepoznamo kako se osećamo.

Drugi važan segment jeste da napravimo pauzu – mame najbolje znaju šta je to. U čitavom tom haosu koji svakodnevnica nosi, da bi nastavili dalje ka cilju kojem težimo, veoma je važno posvetiti se sebi, odmoriti se, naspavati se. Koliko god vam to suludo zvučalo i na prvi pogled delovalo nemoguće pored mnoštva svakodnevnih obaveza, zastanite, napravite vremena za sebe. Ako nemamo vremena za sebe, postavljamo pitanje – zašto bi ga drugi imali za nas? Budite sami sa sobom ne radeći ništa, saberite misli.

Treći važan segment jeste da napunimo baterije. Čak i kompjuterima, najbolje mašine, ukoliko su pretrpani informacijama, potreban je restart. U tom segmentu punjenja baterija podrazumeva se da radite stvari koje čine vašu dušu srećnom, bilo da je to odlazak sa prijateljicama u bioskop, par novih cipela ili opuštanje sa porodicom u prirodi… Sve što nas čini srećnim, nešto što ispunjava našu dušu. Ponekad toliko budemo zauzeti obavezama da zaboravimo šta volimo, šta nas opušta, koga volimo. Najteže jeste motivacija, snaga da se pokrenemo. Često izbegavamo neke stvari zato što mislimo da su naporne ili nam oduzimaju previše vremena, ali kada ih uradimo, doživimo neverovatan osećaj ispunjenja.

Četvrti važan segment jeste da prepoznamo šta nam jede vreme, zašto smo preterano zauzeti tehničkim stvarima, dok one korisne nismo završili. Trebalo bi da sagledamo situaciju i postavimo prioritete. Najvažnije je da odbacimo nepotrebno, zapravo da izvršimo selekciju nepotrebnih stvari. Najbolje bi bilo da izvršimo analizu našeg dana i da se fokusiramo na to u kom delu dana gubimo vreme.

Piše: Ana Kljajević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *