Radovan III – Šta ostane iza glumca? (recenzija)

Kultura

Šta ostane kada umre glumac?

  • Ostanu uloge koje je podelio u pozorištu, na filmu ili televiziji.
  • Ostane poneka fotografija i zaboravljeni intervju u novinama.
  • Na kraju, ostanu priče kolega i prijatelja o glumcu.

O životu i radu Zorana Radmilovića se manje-više sve zna. Priče o njegovom životu su ušle u urbanu legendu Beograda i ima ih zaista previše da bi se prepričavale. Jedna od omiljenijih i pričanijih je ta da je imao običaj da mlade ljude uvodi bez karte na svoje predstave u Atelje 212.

Njegove uloge su sada kultne, počevši od urnebesnog Kralja Ibija – koliko bi samo bilo interesantno slušati šta bi danas Zoran govorio iz pozicije kralja –  pa sve do setnog Čehovljevog Ujka Vanje.

U jednoj od takvih uloga, po kojoj ga danas najviše pamtimo, pokazao je svu svoju veličinu. Od neverovatnog osećaja za improvizaciju do potpunog vladanja scenom. Reč je o delu Dušana Kovačevića Radovan III. Po samom autorovom priznanju, Radovan je pisan za Zorana. Iznenađujuće, predstava nije imala baš blistav početak. Danas zvuči gotovo neverovatno priča da se dugo mučio sa likom i da je, posle svega desetak odigranih predstava, čak hteo da odustane, kao i da je bilo priče da će biti skinuta sa reperotara.

Na sreću to se nije desilo i Radovan III je odigran 299 puta. Svaki put bi bio drugačiji. Jubilarna tristota je odigrana posle Zoranovog odlaska i jedna je od najtužnijih predstava ikada odigranih na daskama koje život znače. Naime, na scenu je bio postavljen televizor sa kojeg su prikazivane Zoranove replike, dok su ostali glumci oko njega izgovarali svoj tekst. 

Ko je Radovan III?

Radovan je čovek daleko od svog zavičaja zatočen visoko u nebesima beogradskih solitera. Prerano penzionisan, on dane provodi čekajući seriju o Džordžu, jer od svih serija na malom ekranu TV prijemnika nju najviše voli. On ne čita novine zato što u njima stalno isto piše, samo menjaju datum. Zorna voli TV dnevnik, samo su mu glumci dosadni.

Osim toga, sa tastom Stanislavom je u večitom ratu sa porodicom Vilotić jer je Marko Vilotić obeščastio njegovu stariju ćerku Georginu. Zbog njegovog bega u Ameriku neudata Georgina ne sme da rodi i zbog toga je trudna pet godina.

Radovan ima još jednu ćerku – muškobanjastu Katicu, koja vozi hladnjaču. Katica je uhvatila sebe da zviždi za devojkama i u Kelnu bije kelnere. Ima Radovan i ženu – Rumenku, koja je porodični modni kreator. On je zahvaljujući njoj najbolje obučen u celom soliteru, što je i normalno kada nosi treći rukav na sakou, a od kaputa mu je napravila pantalone. Umesto toga, bolje bi joj bilo da im šije uniforme, jer treba će u boju sa Vilotićima raspoznavati.

U tom boju najverniji saborac Radovanu je upravo deka Stanislav, koji voli da jede jabuke i kobasice. On zapravo voli sve živo po kući pojede, pa mu se jednom prilikom glava zaledila u frižideru. Zbog ovoga su ga deca zezala deda-fleda, deda-Somboled.

U takvom okruženju Radovan otaljava svoje dane, osećajući se kao najveći bednik, a uz to jadan čemeran i upadljivo glup.

“Radovan III” i ja

Ne sećam se tačno kada sam otkrio Radovana, ni koliko sam ga puta odgledao. Ponavljajući njegove rečenice, osećao sam se duhovitijim, važnijim.

Koristio sam svaku priliku da izgovorim neki deo.

Tako sam na jednom času geografije na pitanje profesora o rudnom blagu naše zemlje odgovorio: moj predlog je da rudnike ne kopamo u dubinu, nego dužinu, pa kad ništa ne nađemo kao što nikada ništa nećemo ni naći, napravimo metro, a u istom trošku i kanalizaciju. Svi su me gledali poprilično zbunjeno. Svi osim jednog smeđeg dečaka iz poslednje klupe, koji je znao o čemu govorim, pa se smejući završio ispod te klupe. Kada se pribrao kroz osmeh smo obojica shvatili da je to početak jednog prijateljstva. Prijateljstva koje traje i danas, mnogo godina nakon što smo izašli iz školskih klupa.

Zato ću Zoranu Radmiloviću i Radovanu III uvek biti zahvalan na tome što je u velikoj meri uticao na stvaranje ličnosti kakva sam danas. Zahvaljući njemu danas imam prijatelja bez koga ne mogu da zamislim svoje dane.

Na kraju, koliko god nam bio smešan, Radovan III je ozbiljna kritika društva u kome i danas živimo. Čini mi se da se skoro ništa nije promenilo od kada je prvi put odigran. Danas je čak više nego ikad običan čovek marginalizovan, neprimetan za one koji mimo njegove volje odlučuje o njegovoj sudbini. Zato se i čini da smo svi mi pomalo Radovan.

Piše: Strahinja Grozdanić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *